A bodza virága

2009.05.29. 13:56

A bodza egy igazán kultikus növény. Már a hazatérés előtti időkben is bodzás területeken lakhattunk, hiszen a bodzabokor genetikai központja valahol Ázsia és Európa határán, a sztyeppevidéken található. Nem kizárt tehát, hogy maga a növény őseinkkel együtt vándorolt törzsszövetségről törszövetségre a régi időkben. A népmeséinkben is aktívan megjelenik, a magyar mitológia szerint a tündérek a bodza bokrából repülnek szerte a világba.

Magyarországon két fajtája terjedt el igazán, a gyalogbodza és a fekete bodza. Mindkettő vrága ehető, ám bogyói nyersen mérgezőek is lehetnek. Május-június idején virágzik, tehát az elkövetkező napok éppen alkalmasak arra, hogy nekiálljunk bodzát szüretelni.

Ha a déli órákban szedjük, íze sokkal tartalmasabb lesz, hiszen ilyenkor található benne a legnagyobb számú pollen. Érdemes minél rövidebb kocsánnyal levágni a virágokat, megmosni viszont nem szabad, hiszen akkor a virágport is kimosnánk belőle!

Szárítva:

Gyógynövényként is ismert, a belőle főzött tea lázcsillapításra, égési sérülések és kelések kezelésére (hűtve), a meghűlés, szénanátha, torokgyulladás, székrekedés és az ízületi bántalmak megszüntetésére is alkalmas, nagyobb mennyiségben viszont hashajtó hatású. A bodzatea elkészítése egyszerű és gyors. Két teáskanálnyi szárított virágot forrásban lévő vízzel leöntünk, majd öt perc után leszűrjük, lehetőleg gézen keresztül. Így nem csak a virágokat, de az esetleg bennük maradt bogarakat is eltávolíthatjuk.

Szárításkor minél rövidebb kocsányon hagyjuk a virágokat. Körülbelül hat kg nyers virágból kapunk egy kg felhasználható gyógynövényt.

Nyersen, virágból:

Bodzavirágecetet is készíthetünk friss virágaiból. Ehhez kb. 30-40 "bodzatányérra" - egy-egy ágon lévő virágcsokorra - és annyi fehérborecetre van szükség. amennyi biztosan ellepi. A bodzatányérokat széles szájú edénybe tesszük, majd felöntjük az ecettel, két- három hét érlelés után leszűrjük. Keskeny szájú üvegben, gondosan eltárolva évekig használható.

A legismertebb felhasználási módja a bodzaszörp. 40 bodzatányért mosatlanul egy nagyobb fazékba teszünk, felöntjük 2 liter vízzel. 3 felkarikázott citrommal együtt 24 órán át érlelődni hagyjuk, majd 3 kg cukorral, 5 dkg citrompótlóval és egy teáskanál Na-benzoáttal összekeverve egy hétig hűvös helyen érleljük tovább. Naponta kétszer megkeverjük, majd a hét elteltével leszűrjük. Vízzel higítva már fogyasztható is.

A bodzaviráglé elkészítése még ennél is gyorsabb. Szedjünk 5-6 fej tenyérnyi bodzatányért. A virágfürtöket tördeljük le, majd egy tésztaszűrőben mossuk tisztára őket. Egy 3 literes üvegben elhelyezve öntsünk rá 2,5 liter felforralt és langyosra hűtött vizet. Keverjük hozzá egy citrom levét és 20 dkg mézet, majd áztassuk 2-3 napig. Miután leszűrtük, a keverék alkalmas lesz arctisztító tonikok helyett, pattanások kezelésére, szemborogatásra, szájöblítésre is.

A nyers bodzavirágot palacsintatésztába vagy tojással összekeverve kisüthetjük, hiszen önmagában is ehető. Ezt nevezik bodzafánknak. A XIX. században igen elterjedt ételnek számított.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panelkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr721150920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása