Ígéretemnek megfelelően igyekszem bemutatni eddigi növényeimet (no meg nagyon rám jött a blogolhatnék, s mostanásg elég sok időm is van). Mivel szegény bazsalikomom van a legrosszabb állapotban mind közül, ezért vele kezdem a sort, hátha böngészés közben valamilyen eddig számomra ismeretlen praktikára is rábukkanok.

A bazsalikom (Ocimum basilicum - királylevél, királyfű, németbors, buszulyok) fűszer- és gyógynövény, világszerte közel 160 fajtáját ismerik. Ázsia, Afrika és Amerika trópusi rszágaiból származik, hazánkba Németországon keresztül került, erre utal legkorábbi magyar elnevezése, a németbors is. Már az ókorban ismert és elismert növénynek számított, nevét állítólag Arisztotelésztől kapta. Az ókorban a nővények királyának tartották, hiszen a görög uralkodók felszenteléséhez is az ő nedvét, olaját használták. A történelem során jelentése összefonódott a szerelemmel, a középkorban az igaz szerelem romantikus jelképévé vált szív alakú leveleinek köszönhetően. Az északi rituálékban az igaz, sírig tartó szerelem szimbóluma volt, az a férfi, aki bazsalikommal ajándékozta meg kedvesét, örök szerelmet esküdőtt - a kelta és viking kultúrkörben az ajándékba adott bazsalikom szinte a menyegzővel volt egyenértékű.

 

 Magyarországon leginkább a Székely- és Csángóföldön örvendett nagy népszerűségnek, az ottani, máig élő néphagyományok szerint a házasság kimenetelében van fontos szerepe. A csángó menyecskék vízzel meghintett bazsalikomcsokorral várják vőlegényüket a lányos háznál, a vizet, mint termékenységi szimbólumot erről hintik feléjük. A leendő férj ekkor egy pálcával igyekszik megsuhintani az arát, akit, ha nem talál el, jó háziasszonnyá válik. A székely leányok bazsalikommal kezükben fogadtak örök hűséget az oltár előtt. Illóolajainak hála, már az ókorban is afrodiziákumként ismerték el.

Gyógynövényként:Gyomorbántalmakra, köhögésre mézzel keverve; meghűlésre, kedélyzavarok ellen, valamint tejelválasztásra forrázatát használják. Antbakteriális hatása miatt száj- és torkfertőtlenítésre is alkalmas. Ha levelét gyógyászati céllal szedjük,  leginkább a júniusi virágzási időszak előtt érdemes leszedni. C-vitamin tartalma is igen magas.

Fűszerként: Levesek, saláták, szószok, sertéshús mellé használják. Virágzása idején szedve szárított formában is megőrzi frissességét és ízét.

Április tájékán érdemes magról elveni, a palántákat 20-30 cm-es távolságra ültessük. A növény meglehetősen magasra, akár fél méteresre is megnőhet. Gyökere 10 cm körüli. A barna, homokos, nedves talajt kedveli, leginkább a napos, de félárnyákos helyeken érzi jól magát. Júniusban kezd virágozni, július végére már magokat is terem.

Érdemes az ablakpárkányra, az ablakok elé ültetni, ugyanis nem csak a legyeket, de a különböző kártékony rovarokat, így például a szúnyogokat is elűzi illata.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panelkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr331972479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása