Ládakert-terv

2010.05.01. 00:11

Már jó pár hónapja megkezdtem a friss tavaszi ízekre való felkészülést. Bazsalikomot, rozmaringot, metélőpetrezselymet és édesköményt ültettem, előbbi három már vígan él a virágládában az erkélyen, míg utóbbi egy tejfölös dobozban várja, hogy végre eljussak egy újabb ládát vásárolni számára.

 

 

Három héttel ezelőtt - amikor már éjjel is 10 fok felett volt a hőmérséklet - ültettem ki őket a szabad levegőre. Az erkélyre délelőtt süt a nap, ami újdonság, sőt, teljes napfényt kapnak. Ez utóbbi a bazsalikomon (régi magyar nevén királyfű, királylevél) kívül mindkettőnek tökéletesen megfelel. Annak ellenére, hogy a rozmaring kifejezetten hidegtűrő és -szerető növény, nagyon szépen fejlődik, egyre több új hajtást ad.

A petrezselyem kifejezetten szereti a napot, az elmúlt időszak alatt a háromszorosára nőtt, valószínűleg ő is átkerül majd hamarosan egy új virágládába, ahol egyedül lesz, ugyanis már annyira hatalmassá vált, hogy tövekre kell bontanom, ha azt szeretném, hogy egészségben élje meg az őszt. (Pedig nem keveset használtam fel belőle az elmúlt napokban - többek között petrezselyemágyon sült medvehagymás csirkemell tekercset, zöldfűszeres pogácsát és kalácsot is sütöttem belőle, de a levesbe és a krumplira is került bőven.) Ha nem használtam volna el ennyit, valószínűleg még egyszer ekkora volna - bár lehet, hogy a méretei okán megtorpant volna a fejlődésben. Az átültetés után mindenképpen kipróbálom, hogy viselkedik egy rendszeresen metszett és egy burjánzásra ösztökélt tő.

A bazsalikommal más a helyzet, ő kókadozik rendesen, pedig vele foglalkozom a legtöbbet - igaz, pontosan a betegeskedése az oka. Igyekeztem mértékkel hozzányúlni, óvatosan szedegettem a leveleit, bőven hagyva rajta a fenti nagyokat, hátha egy kis árnyékot adnak a tőnek, de ez sem használt. Most a különböző napszakokban figyelem a balkon oldalait, melyiken kaphatna egy kicsivel kevesebb fényt, de még az is lehet, hogy valami árnyékolót kell feltennem és a földre ültetnem. Félek, hogy ha hamarosan nem teszek valamit, a sok napsütés miatt menthetetlenné válik. A kis csírái is egyre-másra hullanak, csak a felük kezd levéllé fejlődni.

A rozmaring köszöni szépen, jól érzi magát, növöget, de minden túlzás nélkül. Reménykedem egy kis esőben vagy zivatarban és egy kis lehűlésben is, hogy még a nagy kánikula előtt összeszedje magát. Otthon a kertben hatalmas bokorrá nőtt az elmúlt egy év alatt egy kis tő boltban vásárolt, vagyis feltételezhetően jól elhanyagolt gyökér - télire bevittük a padlásfeljáróra, és még ott is érzékelhető volt a növekedés, pedig 8-10 foknál magasabb hőmérséklet nem nagyon volt, az is csak akkor, amikor működött a kazán. Az édesköményem elég érdekes változásokon ment keresztül, az egyik tő felnövekedését nem is tudtam kivárni, visszavágtam és megettem :) Valószínűleg egyébként ő kerül majd rozmaring mellé, s tervezem, hogy citromfüvet kapnak társul a ládájukba, kettejük közé. A citromfű ugyanis kifejezetten meleg- és napszerető növény, jó magasra megnő, így kellő árnyékot nyújt majd a rozmaringnak. Bazsalikom mellé nem szeretném ültetni, mert attól nem venne el elegendő napfényt - ellenben az árnyékosabb hely neki nem tenne jót.

Előzetes számításaim szerint 5 láda bőséggel elfér, s ha a bazsalikom a földre kerül, akkor akár hat is - persze túlzásokba nem akarok esni, annyi nővény lesz idén, hogy mindegyikre bőséges időm jusson. A ládákból egybe legalább - de inkább kettőbe - virágot ültetek majd, nefelejcset rendeltem, ami jövő héten érkezik. Addigra elrendezem a fűszereket is, mert nem szeretném mozgatni őket. Tapasztalataim szerint az semelyiknek nem tesz jót.

 A tervek között metélőhagyma (snidling), oregánó (amit szurokfűnek, verbénának és vadmajoránnának is neveznek), majoránna (magyarul pecsenyevirág) és kakukkfű is szerepel, s hogyha találok, akkor lestyánt (ez a levestököm, löböstök vagy lóstya - viccesebb nevein) is ültetek. A lestyán a bazsalikom mellé kerül, ők szeretik egymást - akár a majoranna és az oregánó.

Holnap reggel készítek képeket, és minél hamarabb bemutatom a paradicsompalántáimat is - mert már azokat is kiültettem egy hatalmas virágládába, ami a szabad terület legalább negyedét elfoglalja. Jövő héten faragok nekik egy futókarót is és igyekszem összehozni egy-egy használható összefoglalót az egyes növények hasznáról, hátha valaki kedvet kap hozzájuk. Jó sok dolgom lesz, de az biztos, hogy megéri a munkát. Már most csodás illatok szállnak be reggelente a szobába!


A bejegyzés trackback címe:

https://panelkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr671965662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása