Az okok

2009.05.23. 13:21

Hogy miért is egy ilyen - látszólag - haszontalan témakört választottam naplóm témájául?

Panelben élek immár húsz éve és tudom, hogy nem lehet megszokni. A panel több szempontból is életellenes.

Kisméretű (a szerencsésebbeknek talán nem annyira) szobák, apró konyha, sokszor még erkély sincs. A szobákat persze tele lehet zsúfolni növényekkel, azok még szépek is lehetnek, de mégsem az igazi. Aki töltött már el pár napot vidéken, ne adj' Isten élt is már ott huzamosabb ideig, aki vásárolt már életében egyszer a piacon főkötős néniktől, kapott már a rokonságtól egy kis hazai kóstolót, az tudja - nincs annál finomabb étel, mint amit saját magam termelek meg. Szeretettel és odafigyeléssel. Mert amiről tudja az ember, hogy ő fogyasztja el, azt mindig nagyobb odaadással fogja gondozni.

Félretéve a mindenki által közismert szocializációs okokat, a panel az emberi egészségre is ártalmas. Mert mit is tesz egy átlag panellakó, ha elfogy otthon minden ehető? Pizzát rendel. Leugrik a kisboltba készételért, zacskós levesért, konzervhúsért. Vagy felkerekedik a fél család kocsival és hűtőtáskákkal felszerelve, majd meg sem áll az első teszkóig...

Ahol is megveszi a csodásan festő, ám ízetlen zöldségeket, a szemgyönyörködtető, génmanipuláció-gyanús külföldi zöldségeket. Fűszereket porrá törve, jó kis alumínium tasakban. Műanyagba csomagolt leveszöldséget, lefagyasztott növényeket. Se ízük, se bűzük, de legalább a pörkölt piros, a leves meg aranyszínű lesz tőlük.

Aki már evett valódi zöldséget, tudja, mi a különbség. Hogy milyen íze van egy igazi paradicsomnak, milyen illata a petrezselyemnek. És élete végéig hiányozni fog neki.

Persze ő is elmegy majd a teszkóba a külföldi paradicsomért, ő is a szárított és tartósított fűszereket fogja majd megvenni, mert rá van kényszerítve. Fáj a szíve, tudja, hogy nem ez az igazi, talán még azt is, hogy egészségtelen. És azt hiszi, nem tud mit tenni a kényszer ellen, pedig...

Csekély mértékű saját tapasztalatom és földműves felmenőim intelmeit és trükkjeit kamatoztatva nekik próbálok majd segíteni. Mert a panel is alkalmas arra, hogy valamicskét visszacsempésszünk a falusi vacsorák hangulatából.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panelkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr661139100

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: temp email free 2019.01.03. 13:48:17

Bab al hara 7 2015 torrent - honorata

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paleee 2009.11.16. 23:44:13

Meghatódtam... de komolyan! Annyira a szívemből szólsz :) Csak így tovább, egy lelkes olvasód biztos van már ;)

zsejek · http://panelkertesz.blog.hu/ 2009.11.17. 00:12:07

A kommentedtől pedig én hatódtam meg. Köszönöm :)
süti beállítások módosítása