Paradicsom

2009.05.29. 16:14

Ha már az idén nyáron szeretnénk learatni első saját termesztésű zöldségeinket, itt az idő cselekedni. Május végén még pont van elegendő idő arra, hogy saját, leendő paprika- és paradicsompalántáink nyár közepére termést is hozzanak!

Magot kis zacskóban szinte bármelyik gazdaboltban, sőt néhány áruházban is vásárolhatunk, ezek után nincs más hátra, minhogy néhány kiszuperált virágosládában megkezdjük a palánták nevelgetését. Ha most nekikezdünk, két-három hét múlva már át is ültethetjük őket végső helyükre, egy nagyobb virágosládába, balkonra, konyhaablakba, netán, ha van, akkor a teraszunkra. Vásárolhatunk persze palántákat is, országszerte vannak kifejezetten palántákra szakosodott növénytermesztők is.

Ha készen megvásárolnánk, arra kell figyelnünk, hogy száruk lehetőleg inkább rövidebb legyen, hiszen a megnyúlt palánták lassabban erednek meg, kevesebb termést hoznak.  A palántákat mélyre kell ültetni, mert a szárukon is hajátsok fejlődnek, amelyek a föld alatt erősíthetik a gyökérzetet. A körülöttük lévő földet gondosan meg kell forgatni, rendszeresen öntözni. Érdemes a táptalajt egy kis trágyával összekeverni, de virágfölddel kevert föld is épp úgy megteszi.

Ha most nekifogunk, körülbelül július közepére már saját paradicsomkerünkből lakhatunk jól. Az érett szemeket reggel szedjük le, úgy sokkal tovább megőrzik majd frissességüket.

Ügyeljünk arra is, hogy magyar fajtákat válasszunk!

Nem csak azért, mert ezzel a magyar termelőket segítjük, hanem azért is, mert így kizárt, hogy génmódosított növénnyel lesz dolgunk. A magyar fajták biztosan nem hagynak cserben bennünket. Bizonyára mindenkinek van valamilyen kellemes ízélménye a paradicsommal kapcsolatban, amit sokszor, ha boltban vásárol,t paradicsomot eszik, már nem érez... Amióta megnyíltak a piacok, egyre hamarabb juthatunk eme nemes növényekhez. Külföldről. A más talajösszetétel pedig más ízeket, más tulajdonságokat emel ki. Ha magyar fajták magjait vetjük el, az biztosíték arra, hogy az évszázadok alatt a magyar föld sajátosságai között fejlődött és nemesedett növényekbe harapva nem fogunk csalódni, paradicsomíze lesz mindnek!

Hazai fajták a teljesség igénye nélkül, nem éppen szakmai megnevezésekkel:

Gömböc alakúak: Elán, Kecskeméti, Manó, Lugas

Hosszúkásak: Zömök, Nívó, Borbás, Sláger

A szárított paradicsom mostanában egyre nagyobb divat lett. Ha nem szeretnénk a rengeteg adalékanyaggal megspékelt konzerveket, mi is könnyedén elkészíthetjük otthon. Kemény paradicsomfejeket válasszunk hozzá. Az érett paradicsomokat dobjuk forrásban lévő vízbe, hogy a héját leszedhessük. Vágjuk őket félbe, magházukat mindkét oldalról távolítsuk el. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a vágott felével lefelé eéhelyezve, majd cukorral, borecettel, olivaolajjal és sóval és egyéb fűszerekkel ízesítve tegyük 80-90 fokos sütőbe. A sütő ajtaját ne csukjuk be teljesen, hogy levegőhöz is jussanak! 2-3 óra szárítás után pedig vegyük ki, hagyjuk lehűlni. Öntsük le a saját szánk íze szerint előre megfűszerezett olivaolajjal,befőttesüvegekben, a hűtőben tárolva akár egy hónapig is megőrzi ízét.

Szerző: zsejek

1 komment

Címkék: recept paradicsom

A bejegyzés trackback címe:

https://panelkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr851151651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.07.20. 09:30:15

A szárított paradicsom nem hangzik rosszul. :)
süti beállítások módosítása